W skrócie:
W czerwcu rozpoczyna się sezon na białą paprykę, która pojawia się w sklepach i na targach. Wiele osób omija to warzywo, zastanawiając się, co można zrobić z białej papryki? Tymczasem warto po nią sięgać, póki trwa lato. Jest nie tylko tania, ale i bardzo zdrowa. To bogate źródło witaminy C i kwasu foliowego. Biała papryka nie smakuje najlepiej na surowo, jest za to doskonała do faszerowania. A faszerować można ją na wiele sposobów. Najbardziej lubię sposób mojej mamy, pewnie dlatego, że znam go od dziecka. Poza tym jest bardzo prosty i przepyszny. Mama faszerowała białą paprykę farszem z ryżu i kurczaka. Następnie gotowała papryki w sosie pomidorowym. Nie trzeba długo nagrzewać piekarnika i piec warzyw. Biała papryka szybko mięknie, więc wystarczy jej 10 minut w gotującym się sosie. Nalewamy go tak, aby przykrył dolną część warzyw. Góra ugotuje się na parze pod przykrywką. Całą metodę zobaczysz na kolejnych zdjęciach naszej galerii. Delikatny farsz z ryżu i kurczaka idealnie pasuje do białej papryki i świetnie komponuje się z sosem pomidorowym.
Faszerowane papryki – przepis na lekki obiad
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
8 białych papryk,
pierś z kurczaka,
¾ szklanki suchego ryżu,
500 ml passaty lub przecieru pomidorowego,
400 ml wody,
mała cebula,
3 ząbki czosnku,
natka pietruszki,
przyprawa do kurczaka,
suszona słodka papryka,
oregano,
sól, pieprz,
olej do smażenia.
Jak zrobić faszerowane papryki?
Ryż ugotowałam na sypko.
Papryki umyłam i wycięłam z nich gniazda nasienne, oczyściłam środek.
Na patelni rozgrzałam olej, podsmażyłam czosnek, cebulę i drobno pokrojone mięso kurczaka. Smażyłam 10 minut. Doprawiłam przyprawą do kurczaka, solą, pieprzem i słodką papryką.
Dodałam ugotowany ryż i wymieszałam całość.
Farszem z ryżu i kurczaka nadziałam papryki. Nie ugniataj farszu zbyt mocno, bo papryki popękają w trakcie gotowania.
Papryki ułożyłam pionowo w dużym garnku.
Passatę wymieszałam z wodą, dodałam oregano i wlałam do garnka. Powinna zalać papryki do połowy.
Gotowałam papryki na małym ogniu 10 minut. Tyle wystarczy, aby zmiękły.
Gotowe papryki przełożyłam na talerze i posypałam natką pietruszki.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?