W skrócie
Nadia Caterina Munno to włoska kucharka, influencerka i celebrytka znana ze swoich mediach społecznościowych pod pseudonimem „Pasta Queen”. Profil na Instagramie śledzą 4 miliony obserwatorów. Przyrządza tradycyjne potrawy, prezentując przy tym włoski temperament. Jej internetowa popularność została przekuta na książkę poświęconą różnym posiłkom z makaronem. Ekspertka proponuje podawać ravioli z wyrazistym sosem ze świeżych pomidorów. Według niej ricotta świetnie łączy się ze szpinakiem, ale go nie przytłacza. Zakasuj rękawy i przygotuj pyszne danie dla fanów włoskiego jedzenia.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania ravioli ze szpinakiem i ricottą
Ravioli ze szpinakiem – prosty przepis z ricottą
Liczba porcji: 32 ravioli (dla 4 osób).
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki na ciasto:
- 300 gramów (około 1¾ szklanki i 2 łyżki) mąki uniwersalnej lub typu 00,
- 200 gramów jajek (3 lub 4 duże), w temperaturze pokojowej.
Farsz:
- 250 gramów świeżej odsączonej ricotty,
- 200 gramów szpinaku, zblanszowanego i grubo siekanego,
- 80 gramów (około 1 szklanki) drobno startego sera parmigiano reggiano,
- sól morska.
Jak zrobić ravioli ze szpinakiem?
Sposób przygotowania:
- Wysyp mąkę na powierzchnię roboczą i palcami lub łyżką zrób w środku wgłębienie.
- Wbij jajka do dołka i delikatnie roztrzep je widelcem. Stopniowo, od środka zagłębienia na zewnątrz, zagniataj ciasto, dodając nieco mąki do masy i ucierając widelcem, aż połączy się z całą mąką.
- Gdy masa jajeczna przestanie być rzadka, zacznij wyrabiać ciasto dłońmi. Poczuj, jak zmienia się pod opuszkami palców.
- Wykorzystuj siłę całego ciała, kołysząc się w przód i w tył nad ciastem, dociskając je do powierzchni stolnicy i odpychając od siebie, aż jajka i mąka staną się jednością.
- Zagniataj ciasto dalej, aby je wzmocnić, obchodząc się z nim energicznie, aż stanie się mocne, błyszczące, a po naciśnięciu palcem okaże się sprężyste.
- Owiń je szczelnie folią i na 30 minut wstaw do lodówki.
- Odwiń ciasto. Pokrój je na 4 równe kawałki i spłaszcz każdy z nich, aby były równej grubości.
- Przepuszczaj je kolejno przez maszynkę do makaronu, ustawiając najpierw największą grubość, a potem powtarzaj czynność, zmniejszając grubość pokrętłem, aż ciasto stanie się niemal przezroczyste.
- Maszynki do makaronu zazwyczaj produkują długie arkusze o szerokości 15 cm.
- Pokrój arkusz na kawałki o wymiarach 10 × 30 cm. (Jeśli używasz wałka, zastosuj się do wskazówek z podrozdziału Użycie wałka, s. 56, a następnie pokrój placek na kawałki o wymiarach 10 × 30 cm).
- Przygotuj farsz: Do kielicha robota kuchennego włóż ricottę, szpinak, parmigiano reggiano, dodaj dużą szczyptę soli i miksuj wszystko przez około 30 sekund, aż uzyskasz gładką konsystencję.
- (Możesz też energicznie utrzeć wszystkie składniki ręcznie w średniej wielkości misce).
- Aby napełnić ravioli, za pomocą palców i łyżki umieść ¾ łyżki farszu około 1 cm od dłuższego brzegu ciasta.
- Powtarzaj, kładąc farsz mniej więcej co 2,5 cm. Na cały arkusz przypada około 6 łyżek nadzienia.
- Aby dobrze skleić ravioli, spryskaj ciasto i nadzienie mgiełką wody. Pomoże ona połączyć warstwy ciasta.
- Złóż pierożek wzdłuż na pół i dociśnij do siebie warstwy ciasta oraz przestrzenie między farszem. Za pomocą ostrego noża lub radełka pokrój całość na ravioli o boku 5 cm.
- Napełnij duży garnek wodą i doprowadź ją do wrzenia na dużym ogniu. Posól tak, aby smakowała jak doprawiona zupa.
- Wrzucaj ravioli partiami, żeby uniknąć ich stłoczenia i sklejenia. Gotuj je od 2½ do 3 minut, aż zmiękną i wypłyną.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Przepis na ravioli ze szpinakiem i ricottą z książki „Pasta Queen” Nadii Cateriny Munno udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Wielka Litera.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?